در ذیل فهرستی الفبایی از واژگان متداول در زمینه آکوستیک ارائه می گردد.
ردیف
واژهی انگلیسی
معادل فارسی
1
Hearing impairment
اختلال شنوایی
2
Octave band
اوکتاو باند
3
Hertz
هرتز
4
Ambient noise
نویز محیطی
5
Pink Noise
نویز صورتی
6
White Noise
نویز سفید
7
Background noise
نویز زمینه
8
Noise
نویز
9
NC; Noise criteria
معیار نویز
10
11
Signal to noise ratio
نسبت سیگنال به نویز
12
Coincidence region
ناحیهی انطباقی
13
Constrained layer damping
میرایی توسط لایهای مقیدشده
14
Sin wave
موج سینوسی
15
Sabin
سابین
16
Reverberation time
زمان واخنش
17
Reverberation
واخنش
18
Damping
دمپینگ
19
Decibel
دسیبل
20
Amplitude
دامنه
21
Deflection
خیز
22
Speech privacy
حریم خصوصی گفتار
23
Volume
حجم
24
Cycle per second
چرخه در زمان
25
Cycle
چرخه
26
Mass
جرم
27
Sound absorption
جذب صدا
28
Noise mitigation
تعدیل نویز
29
Sound attenuation
تضعیف صدا
30
Resonance
تشدید
31
Frequency analysis
تحلیل فرکانسی
32
Acoustical analysis
تحلیل آکوستیکی
33
Masking
پوشانندگی
34
Plenum
پلنیوم
35
Diffraction
پراش
36
Boominess
بومینس
37
Baffle
بفل- صداگیر
38
باند اکتاو
39
Bass trap
باسترپ
40
Acoustical
آکوستیکی
41
Architectural acoustic
آکوستیک معماری
42
Acoustic
آکوستیک
43
ASTM
اِیاِستیام
44
Reflection
انعکاس
45
Live end/dead end
انتهای زنده/ انتهای مرده
46
Vibration
ارتعاشات
47
Speech intelligibility
وضوح گفتار
48
A-weighting
وزندهی - اِی
49
Acoustical consultant
مشاور صوتی
50
Acoustical environment
محیط صوتی
51
Hearing range
محدودهی شنوایی
52
Time weighted average
متوسط زمانی وزندار
53
Sound barrier
مانع صدا
54
barrier
حصار، مانع
55
Ultrasound
مافوقصوت
56
Echo flutter
لرزش طنین
57
Equal loudness contours
کانتور صدا با بلندی یکسان
58
AC; Articulation class
کلاس طرز گفتار
59
Noise isolation class
کلاس عایقبندی نویز
60
STC; Sound transmission class
کلاس انتقال صدا
61
Cloud
کلاد
62
NR; Noise reduction
کاهش نویز
63
Mass law
قانون جرم
64
Flanking
فلانکینگ
65
Phone
فون
66
Sound pressure
فشار صوتی
67
Resonance frequency
فرکانس تشدید
68
Frequency
فرکانس
69
Sound spectrum
طیف صدا
70
Wavelength
طولموج
71
Echo
طنین
72
NRC; Noise reduction coefficient
ضریب کاهش نویز
73
Sound attenuation coefficient
ضریب جذب صدا
74
Soundproofing
صدابندی
75
Airborne sound
صدای هوابرد
76
Impact sound
صدای برخورد
77
Sound
صدا
78
Articulation index
شاخص طرز گفتاری
79
Sound level meter
سنجشگر سطح صدا
80
Sound pressure level
سطح فشار صوتی
81
Septum
سپتوم
اُآیتیسی (OITC)
مخفف عبارت کلاس انتقال صدا از فضای بیرونی به داخل ساختمان (Outdoor Indoor Transmission Class) است که محدودهی فرکانسی ۸۰ هرتز الی ۴۰۰۰ هرتز را پوشش میدهد. اگر چه این استاندارد مشابه استاندارد استیسی (STC) میباشد، اما از این استاندارد برای تعیین نرخ افت انتقال از پارتیشنها یا دیوارهای جداکنندهی محیط داخلی از محیط خارجی استفاده میشود. برای مثال جهت تعیین مقدار نویز حاصل از ترافیک که میتواند توسط دیوار بیرونی حذف گردد، از این روش استفاده میشود. این پارامتر، عددی با وزندهی A میباشد که در مقیاس دسیبل بیان میگردد.
اختلال شنوایی (Hearing impairment)
هر درجه (کامل یا جزیی) از اختلال در توانایی درک امواج صوتی با دامنه و فرکانس متغیر میباشد. ناشنوایی میتواند به علت افزایش سن، بیماری و یا به علت قرارگیری در سطح نویز غیرمجاز باشد. فهم گفتگوها در مکانهای با زمان ریوربریشن کوتاه برای افراد ناشنوا مشکل میباشد.
ارتعاشات (Vibration)
نوسانات تصادفی یا متناوب مکانیکی حول یک نقطهی مرجع مشخص یا یک نقطهی تعادلی میباشد. تعداد سیکلهای طیشده یک نوسانگر در یک بازهی زمانی مشخص با واحدهایی مانند هرتز، سیکل بر ثانیه، سیکل بر دقیقه و دور بر دقیقه بیان میشود. نمونهای از این نوسانگرها شامل درام، دیاپازون، موتورهای مکانیکی یا نابالانسیهای اشیاء دوار مانند ماشینهای لباسشویی میباشند.
انتهای زنده/ انتهای مرده (Live end/dead end)
یک طرح آکوستیکی است که در آن یک انتهای فضا کاملاً جاذب صدا و انتهای دیگر بهطور کامل انعکاسدهنده و پخشکننده صدا میباشد. برای مثال در یک سالن تئاتر، سکوی نمایش باید در انتهای مرده باشد تا بازیگر تئاتر بتواند نابترین صدای تولیدشده را بشنود. شنوندگان نیز باید در انتهای زنده قرارگیرند تا بتوانند از صدای گرم حاصلشده از بازتاب و ریوربریشن صدا لذت ببرند.
انعکاس (Reflection)
بخشی از انرژی موج صوتی که به یک سطح برخوردکرده و از آن منعکس شده است. سطوح سخت و غیرمتخلل مانند دیوارهای بتنی رنگآمیزیشده بازتابدهندهی بهتری نسبت به سطوح نرم و متخلخلی چون پانلهای جاذب صوتی میباشند. انعکاس صدا میتواند برای بهبود در وضوحیت گفتار و موسیقی بهکار گرفته شود.
اِیاِستیام (ASTM)
مخفف برای جامعهی مهندسی تست و مواد آمریکا
آکوستیک (Acoustic)
علم مطالعهی صدا، انتشار و تأثیرات آن
آکوستیک معماری (Architectural acoustic )
گاه از آن با نام آکوستیک ساختمان نیز یاد میشود و هدف آن بهینه کردن کارایی آکوستیکی ساختمانها است. هر نوع فعالیتی که از ورود نویز به ساختمان جلوگیری به عمل آورده و یا کیفیت صدای مطلوب (مثلا موسیقی درون یک سالن کنسرت) را افزایش دهد، جزئی از علم آکوستیک ساختمان محسوب میگردد.
آکوستیکی (Acoustical)
خواصی از ماده که صدا را جذب یا منعکس میکنند.
باسترپ (Bass trap)
جاذب صوتی یا مانع صوتی که اساساً در استودیوهای ضبط صدا و سالنهای تئاتر برای جذب امواج صوتی با فرکانس کمتر از ۱۰۰ هرتز به کارگرفته میشود. اساس عملکرد این تجهیزات همانند سایر جاذبهای صوتی بر مبنای تبدیل انرژی صوتی به اصطکاک میباشد.
باند اکتاو (Octave band)
صدا شامل انرژی توزیعشده در یک محدودهی فرکانسی میباشد که این محدوده به بخشهایی تقسیم میشود که هر یک از این بخشها یک باند نامیده میشوند. اکتاو یک فاصلهی فرکانسی بین دو فرکانس مجزا از یکدیگر با نسبت دو میباشد. برای مثال فاصلهی بین دو فرکانس ۵۰ هرتز و ۱۰۰ هرتز یک اکتاو میباشد. ده باند اکتاوی که بیشتر متداول میباشند پیرامون فرکانسهای زیر متمرکز شدهاند:
۵/۳۱ هرتز، ۶۳ هرتز، ۱۲۵ هرتز، ۲۵۰ هرتز، ۵۰۰ هرتز، ۱۰۰۰ هرتز، ۲۰۰۰ هرتز، ۴۰۰۰ هرتز، ۸۰۰۰ هرتز و ۱۶۰۰۰ هرتز.
بفل (Baffle)
بومینس، انعکاس امواج صوتی با فرکانسهای پایین است. در اتاقهای کوچک پانلهای آکوستیکیای که دارای یک فاصله هوایی میباشند، میتوانند کنترل بهتری را در انعکاس امواج صوتی با فرکانس پایین ایجاد کنند.
بومینس (Boominess)
پراش یا انعکاس تصادفی موج صوتی از سطوح را میگویند. جهت انعکاس صدا در برخورد تغییر میکند بهطوری که شنونده احساس میکند که صدا از تمامی جهتها با توان یکسان به او میرسد. بسیاری از اتاقها دارای خاصیت پراش نمیباشند و زمان ریوربریشن صدا از اجزاء مختلف اتاق بهعلت مدهای مختلف اتاق میتواند متفاوت باشد. مقدار پراش صدا را میتوان با اندازهگیری ریوربریشن صوتی در موقعیتهای مختلف و سپس با متوسطگیری زمانی اختلاف آنها در یک اتاق اندازهگیری کرد.
پراش (Diffraction)
یک حفرهی باز بین کف (عرشه) یک فضا و سقف آن و یا یک فضای بسته در ساختمان که برای سکونت اشخاص ساخته نشده است. غالب فضاهای باز اداری دارای پلنیوم باز برای تجهیزات الکتریکی و تهویهمطبوع میباشند و یک مسیر غیرمستقیم برای انتشار صدا میباشند.
پلنیوم (Plenum)
توانایی یا فرآیندی که انتشار یک صدا مانع شنیده شدن صدای دیگری توسط گوش انسان گردد. معمولاً در فضاهای باز اداری برای کمک در حفظ گفتارهای خصوصی از این روش استفاده میگردد که گاه بهعنوان نویز سفید یا نویز صورتی نیز شناخته میشود.
پوشانندگی (Masking)
تعیین سطح ریوربریشن و سطح موج صوتی منعکسشده در فضا در حوزهی زمان که از مواد ساختمانی که در ساخت فضا مورد استفاده قرار میگیرند، تأثیر میپذیرد. همچنین تعیین مقدار جذب صوتی که برای کاهش ریوربریشن و نویز نیاز است در حوزهی تحلیل آکوستیکی میباشد.
تحلیل آکوستیکی (Acoustical analysis)
تحلیل صدا برای تعیین کردن مشخصههای آن (حجم صدا در فرکانسهای مختلف) که طیف کلی صدا را تشکیل میدهند. بهعنوان مثال صداهای با فرکانس بالا در برابر صدای با فرکانس پایین. موج صوتی به ندرت از یک فرکانس تنها تشکیل میشود.
تحلیل فرکانسی (Frequency analysis)
هر سیستمی دارای یک فرکانس طبیعی ارتعاشی میباشد که با فاکتورهایی چون جرم و سفتی تعیین میگردد. با تغییر هر یک از دو پارامتر، فرکانس تشدید نیز تغییر میکند. ارتعاشات یک شی در فرکانس تشدید آن سادهتر میباشد. برای مثال اگر دیواری دارای فرکانس تشدید ۱۰۰ هرتز باشد، فرکانسهای پیرامون ۱۰۰ هرتز بهراحتی میتوانند از دیوار عبور کنند.
تشدید (Resonance)
کاهش شدت سطح فشار صوتی صدا که از نقطهای به نقطهی دیگر انتقال مییابد.
تضعیف صدا (Sound attenuation)
مجموعهای از استراتژیهایی که برای کاهش آلودگی صدا ناشی از نویز اتخاذ میگردند.
تعدیل نویز (Noise mitigation)
خواصی از موادی چون هوا، دیوارها یا پانلهای آکوستیکی که انرژی موج صوتی را به حرارت تغییر میدهد.
جذب صدا (Sound absorption)
وزن یک مادهی مشخص در یک حجم مشخص میباشد. در حالت عمومی هر مقدار ماده سنگینتر و چگالتر باشد افت انتقال در آن بیشتر میباشد. انتشار صدا در یک دیوار سخت نسبت به دیوار سبک مشکلتر و با افت بیشتر میباشد.
جرم (Mass)
در آکوستیک، چرخه یک نوسانات کامل فشار موج صوتی به مقدار کمتر و بیشتر از فشار استاتیک اتمسفر میباشد.
چرخه (Cycle)
تعداد نوساناتی که در مدت زمان یک ثانیه رخ میدهد. صداهای با فرکانس پایین دارای چرخه طولانیتر در مقایسه با صداهای فرکانس بالا میباشند.
چرخه در زمان (Cycle per second)
در آکوستیک، حجم صدا مشابه بلندی (Loudness) آن میباشد که در واقع اندازهگیری کیفی از شدت صدای دریافتشده توسط شنونده و زمان تداوم آن میباشد که میتواند از نرم به بلند رتبهبندی گردد. بلندی صدا وابسته به شدت صدا و فرکانس میباشد.
حجم (Volume)
حریم خصوصی گفتار (Speech privacy)
تعیین حد و سطحی که گفتار در بین اتاقها یا فضاهایی همچون ادارهها و اتاقهای کنفرانس غیر صریح باشد. سه رتبهندی که معمولاً استفاده میشود شامل سطح محرمانه (فوق سری)، عادی و حداقل ( با سطح امنیتی ضعیف) است.
خیز (Deflection)
جابجایی یک جسم الاستیک یا یک فنر هنگامیکه تحت بارگذاری دینامیکی یا استاتیکی قرار میگیرد.
دامنه (Amplitude)
اندازه فشار یک موج صوتی در یک بازهی فرکانسی
دسیبل (Decibel)
واحد لگاریتمی که برای بیان شدت صوت به کار میرود. مقدار آن ده برابر لگاریتم نسبت دو سطح توان صوتی در مبنای ۱۰ میباشد. شدت گفتگوی با صدای آهسته برابر ۲۰ دسیبل و سطح آستانهی دردناکی برای گوش انسان ۱۳۰ دسیبل میباشد.
دمپینگ (Damping)
فرآیندی که در طی آن ارتعاشات در یک بازهی زمانی و مکانی تبدیل به گرما میگردد.
ریوربریشن (Reverberation)
به تداوم انرژی موج صوتی دریک محیط بسته پس از توقف ارتعاشات منبع صوتی اصلی، ریوربریشن گفته میشود. پس از توقف ارتعاشات منبع صوتی اصلی، انرژی موج صوتی بهطور مداوم بازتاب و جذب میشود تا زمانیکه اتلافات انرژی آن بهحدی شود که موج از بین برود. ریوربریشن برای موسیقی مفید میباشد اما برای وضوح گفتار نامطلوب است.
زمان ریوربریشن (Reverberation time)
زمانی که بر حسب ثانیه طول میکشد تا صدا پس از توقف منبع صدای موجود در یک محفظه بسته، به میزان ۶۰ دسیبل یا یک میلیونیم میزان سطح صدای اولیه خود مضمحل گردد.
سابین (Sabin)
واحدی برای اندازهگیری مقدار انرژی جذبشده در یک اتاق یا مواد آکوستیکی میباشد. یک سابین برابر مقدار یک متر مربع از مواد با جذب ۱۰۰ درصد میباشد. این واحد به افتخار والس سلمنت سابین (۱۸۶۸-۱۹۱۹) که رابطهای را برای محاسبهی زمان ریوربریشن در یک فضا پیش از ساخت آن ارائه نمود، نامگذاری شده است.
سپتوم (Septum)
در آکوستیک، سپتوم لایهای با ضخامت کم از موادی همچون فویل، فولاد یا سرب است که برای جلوگیری از عبور صدا از مواد جاذب صدا بهکار میرود.
سطح فشار صوتی (Sound pressure level)
سطح فشار صوتی در مقیاس دسیبل بیان میشود و ۲۰ برابر لگاریتم بر پایهی ۱۰ نسبت فشار صوتی به فشار مبنا میباشد. فشار مبنا باید به صراحت بیان گردد و مطابق استاندارهایی تعریف میگردد.
سنجش سطح صدا (Sound level meter)
ادواتی شامل میکروفون، تقویتکننده، وسیلهی سنجش سیگنال خروجی و تنظیمات فرکانسی مختلف که برای اندازهگیری شدت صدا یا نویز در فرکانسهای مختلف بهکار میروند.
شاخص طرز گفتاری (Articulation index)
اندازهگیری وضوح گفتار که متأثر از محیط صوتی میباشد و مقدار آن در بازهی ۰۱/۰ الی ۱ میباشد. هر میزان این عدد بزرگتر باشد سطح وضوح کلمهی گفته شده در یک جمله نیز بیشتر میباشد.
صدا (Sound)
انرژی مکانیکی ارتعاشی که در غالب یک موج در محیطی چون هوا یا آب انتشار مییابد و با مشخصههایی چون فرکانس، دامنه، طول موج، شدت، دورهی تناوب، سرعت و جهت تعریف میشود. سرعت صدا وابسته به دما و محیطی که در آن انتشار مییابد، است. متوسط سرعت صدا در هوا در دمای ۲۰ درجهی سلسیوس و در سطح دریا برابر ۳۴۳ متر بر ثانیه (تقریباً برابر ۷۶۷ مایل بر ساعت) میباشد.
صداگیر (Baffle)
تجهیزات جذب امواج صوتی که معمولاً بهصورت عمودی در الگوهای گوناگون معلق میشوند تا امواج صوتی را جذب کرده و سطح ریوربریشن و نویز را کاهش دهند.
صدای برخورد (Impact sound)
صدای ایجادشده ناشی از برخورد دو جسم جامد که توسط سازه انتشار مییابد. بهعنوان نمونه صدای قدمزدن اشخاص، افتادن اشیاء و کوبیدهشدن در دسته صداهای برخوردی قرار میگیرند.
صدای هوابرد (Airborne sound)
صدایی که در هوا منتشر شده و به نقطهی موردنظر میرسد.
صدابندی (Soundproofing)
مواد و المانهای ساختمانی و ویژگیهای طراحی که تشکیل سازههای نفوذناپذیر در برابر انتشار صدا از یک اتاق به اتاق دیگر یا از بیرون ساختمان به داخل را میدهند.
ضریب جذب صدا (Sound attenuation coefficient)
این عدد بیانگر کسری از موج صوتی است که جذب ماده شده است. برای مثال اگر مادهای ۷۵ درصد از انرژی موج صوتی تابیدهشده به آن را بازتاب دهد در این صورت ضریب جذب این ماده ۲۵/۰خواهد بود.
ضریب کاهش نویز (NRC; Noise reduction coefficient)
میانگین حسابی ضریب جذب مواد آکوستیکی در فرکانسهای ۲۵۰، ۵۰۰، ۱۰۰۰ و ۲۰۰۰ هرتز که به نزدیکترین مضرب ۰۵/۰ گرد شده باشد. در صورتی که مقدار این پارامتر برابر صفر باشد به مفهوم بازتاب کامل و در صورتی که مقدار آن یک باشد به مفهوم جذب کامل میباشد. این پارامتر بر مبنای فرکانس صحبتکردن اشخاص میباشد بنابراین یک مقیاس مناسب برای چگونگی جذب سطح مواد برای گفتار اشخاص میباشد.
طنین (Echo)
موج صوتی بازتاب شده از اجسام توسط شنونده بهصورت تکرار متناوب صدای اصلی شنیده میشود که به آن طنین گفته میشود. شیء بازتابکننده صدا باید بهطور میانگین در فاصلهی ۶۰ فوتی باشد تا طنین صدا از آن شنیده شود.
طول موج (Wavelength)
به فاصلهی بین دو قلهی متوالی در یک سیکل گفته میشود. موج ایجادشده ناشی از پرتاب سنگ در آب میتواند زمینهسازی از تصویر طول موج باشد. طول موج وابسته به فرکانس میباشد؛ بهطوری که با افزایش فرکانس طول موج کاهش مییابد. کنترل امواج با فرکانسهای بالا سادهتر میباشد و این امواج به سرعت از بین میروند؛ درحالیکه امواج با فرکانس پایین دیرتر از بین میروند و کنترل آنها نیز مشکلتر است.
طیف صدا (Sound spectrum)
بیان مولفههای فرکانسی موج صوتی و دامنهی آن میباشد. طیف صدا بیانگر مقدار ارتعاشات در هر فرکانس مجزا است.
فرکانس (Frequency)
تعداد سیکلها در مدت زمان یک ثانیه فرکانس نامیده میشود. فرکانس آکوستیکی در واحد هرتز بیان میشوند. یک هرتز بیانگر یک سیکل در ثانیه، دو هرتز بیانگر دو سیکل در ثانیه و …
فرکانس تشدید (Resonance frequency)
فرکانسی که در آن کل یک پارتیشن یا اجزاء یک دیوار تشدید میکنند. این فرکانس وابسته به ابعاد، جرم و … میباشد.
فشار صوتی (Sound pressure)
تفاوت بین فشار لحظهای موج صوتی در یک نقطهی مشخص از فضا با فشار اتمسفری در همان نقطه
فلانکینگ (Flanking)
از این عبارت در آکوستیک، برای بیان انتشار صدا در یک مسیر غیرمستقیم در پیرامون پارتیشنها یا موانع موجود در ساختمان استفاده میشود که این موضوع باعث کاهش قابل توجهی در STC (کلاس انتقال صدا) میگردد. به عنوان نمونهای از مسیر فلانکینگ در ساختمانها میتوان به مسیر نویز صوتی از زیر در، مجراهای الکتریکی در پارتیشنها، پلنیوم سقف و دیوارها، کف و سقف مشترک اشاره نمود.
فون (Phone)
واحدی برای اندازهگیری بلندی صدای حسشده توسط شنونده میباشد. هر فون برابر شدت صدا بر حسب دسیبل در فرکانس ۱۰۰۰ هرتز میباشد.
قانون جرم (Mass law)
با دو برابر شدن جرم بهبود افت انتقال به اندازهی ۶ دسیبل وجود دارد. برای مثال افت انتقال در یک دیوار دو لایهای در مقایسه با یک دیوار تکلایهای ۶ دسی بل بیشتر میباشد. با افزایش تعداد لایهها از دو به چهار افت انتقال به اندازهی ۶ دسیبل دیگر بیشتر میشود. بنابراین با افزایش جرم دیوار، افت انتقال نیز بیشتر میگردد.
کاهش نویز (NR; Noise reduction)
متوسط سطح فشار صوتی کاهشیافته بین دو اتاقی که توسط یک تیغه از یکدیگر جدا شدهاند. این عدد در مقیاس دسیبل بر پایهی لگاریتمی اندازهگیری میشود و منبع صوتی در یک اتاق و اندازهگیریها در اتاق دیگر انجام میشود. از این عدد برای تعیین سطح فشار کاهشیافته ناشی از جذب در مواد جاذب قبل و پس از قرارگیری آن در اتاقی که شامل منبع صوتی میباشد، نیز استفاده میشود.
کلاد (Cloud)
پانل صوتی که بهطور افقی از سقف یا سازهی اتاق آویزانشده است. این پانل همانند صداگیر (Baffle) میباشد اما موقعیت قرارگیری آن بهصورت افقی میباشد.
کلاس انتقال صدا (STC; Sound transmission class)
روشی برای رتبهبندی دیوارها، درها، پنجرهها، موانع صوتی، پارتیشنها و سایر محصولات آکوستیکی بر مبنای یک عدد واحد میباشد که در آن اندازهگیری در ۱۶ فرکانس در محدودهی ۱۲۵ الی ۴۰۰۰ هرتز انجام میشود. در این اندازهگیری فرض بر این است که تعداد منابع نویز معمولاً در طیف فرکانسی، زوج میباشد. این روش شامل اندازهگیری افت انتقال موج صوتی تولیدشده در باندهای فرکانسی مختلف میباشد. این روش رتبهبندی برای سیستمهای متداول در دنیای امروز چون نویز ترافیک، نویز تجهیزات مکانیکی و بسیاری از سیستمهای موسیقی که در آنها فرکانس موج صوتی ایجاد شده کمتر از ۱۲۵ هرتز میباشد، مناسب نیست. در محاسبات این روش فرکانسهای پایین در نظرگرفته نمیشود بنابراین دیواری با عدد استیسی بالا میتواند در فرکانسهای پایین از لحاظ آکوستیکی مشکلساز باشد.
کلاس عایقبندی نویز (Noise isolation class)
تخصیص یک عدد برای دستهبندی المانهای ساختمانی همچون سقفها و دیوارههای آکوستیکی با هدف حفظ حریم گفتار میباشد. مقدار آن با اندازهگیری کاهش نویز بین دو فضای بستهای که با یک یا چند مسیر به یکدیگر متصل هستند و نمیتوانند از یکدیگر عایقبندی شوند، استخراج میگردد. فضاهای باز اداری نمونهای از این محیطها میباشند. این معیار با معیار AC جایگزینشده است.
کلاس طرز گفتار (AC; Articulation class)
یک سیستم رتبهبندی برای المانهای ساختمانی همچون سقفها و دیوارههای آکوستیکی برای اهداف حفظ حریم خصوصی گفتار است. مقدار این پارامتر با افزایش سطح حریم خصوصی افزایش مییابد. این متغیر جایگزین کلاس عایقبندی نویز شده است. این کلاسبندی بر مبنای حساسیت شنوایی میباشد و در طراحی فضاهای اداری باز از منظر حفظ حریم صوتی مد نظر قرار میگیرد.
کانتور صدا با بلندی یکسان (Equal loudness contours))
اندازهگیری فشار صوتی در یک طیف فرکانسی که بهصورت یک سری منحنیهای همتراز بر روی یک شکل ترسیم میشوند که در آن شنونده در فرکانسهای مختلف صدا را با حجم (بلندی) یکسان درک میکند. شنوایی انسان در فرکانسهای پایین حساسیت کمتری دارد درحالیکه در فرکانس های بالاتر از ۲۰۰۰ هرتز حجم بالای صدا میتواند بسیار مزاحم و آزاردهنده باشد.
لرزش طنین (Echo flutter)
طنین صدا ناشی از برخوردهای متوالی موج صوتی به سطوح در هنگام انتشار آن بین دو سطح موازی صاف و سخت. این اثر را میتوان با استفاده از پخشکنندهها و جاذبهای صدا کنترل کرد. این اثر طنین لرزشی نیز نامیده میشود.
مافوقصوت (Ultrasound)
امواج صوتی با فرکانسهای بالاتر از حد شنوایی انسان که معمولاً در بازهی فرکانسی ۲۰ الی ۲۵ کیلوهرتز میباشند.
مانع (Barrier)
هر شیء فیزیکی یا محیطی که باعث ایجاد اختلال در ارتباطات و شنیدن گردد.
مانع صدا (Sound barrier)
در علم آکوستیک، مانع صوتی هر مادهای یا سازهای است که در پیرامون منبع صوتی قرار میگیرد تا مانع انتقال نویز حاصل در فراتر از مانع شود. محیطهایی همچون اتاقها که زمان ریوربریشن صدا در آنها طولانی میباشد میتوانند موانعی باشند که باعث وضوحیت گفتار و شنیدن مناسب صدا شوند.
متوسط زمانی وزندار (Time weighted average)
این پارامتر در دستورالعملهای استفادهشده توسط سازمان ایمنی، بهداشت و درمان برای اندازهگیری سطح نویز در محیط کار تعریف میشود. قرار گرفتن در معرض صدای بلند در یک زمان طولانی میتواند باعث آسیب به شنوایی انسان گردد. درصورتیکه متوسط زمانی وزندار سطح نویز که در واقع متوسط سطح صدا در یک بازهی زمانی ۸ ساعته میباشد، از ۸۵ دسیبل تجاوز کند، یک برنامهی حفاظت شنوایی مورد نیاز میباشد.
محدودهی شنوایی (Hearing range)
محدودهی شنوایی اشخاص جوان در محدودهی فرکانس ۱۶ الی ۲۰ هرتز تا ۲۰ کیلوهرتز میباشد. فرکانس گفتار انسان در محدودهی ۶۰۰ هرتز تا ۴۸۰۰ هرتز می باشد. کاهش محدودهی شنوایی مردان در مقایسه با زنان با افزایش سن بیشتر میباشد. حداکثر فرکانس صدا قابل شنیدن در مردان میانسال در محدودهی ۱۲ کیلوهرتز الی ۱۴ کیلوهرتز میباشد.
محیط صوتی (Acoustical environment)
مشخصههای صوتی فضا یا اتاق که متأثر از مقدار جذب صوتی یا حذف صوت در فضا می باشد.
مشاور صوتی (Acoustical consultant)
شخص متخصصی که تجربیاتی در زمینهی صوتی و ملزومات صوتی و کنترل نویز در موقعیتهای گوناگون دارد.
معیار نویز (NC; Noise criteria)
معیار نویز معمولاً توسط منحنیهایی که در طیف باند اکتاو هستند، مشخص میشود که این منحنیها برای تعیین یک عدد واحد برای تعیین سر و صدا در یک فضای بسته استفاده میشوند. طیف باند اکتاو اتاق با تعدادی از این منحنیها مقایسه شده و سطح نویز اتاق مشخص میگردد؛ تا حدی که نویز ناخواسته مانند نویز مکانیکی یا نویز سیستمهای تهویه مطبوع با وضوح گفتار تداخل میکنند، مشخص گردند.
موج سینوسی (Sin wave)
موج صوتی پیوسته که دارای دامنه و فرکانس ثابت میباشد.
میرایی توسط لایهای مقیدشده (Constrained layer damping)
میرایی صدا توسط یک لایهی ویسکوالاستیک که در بین دو لایهی صلب قرار داده شده است. با قراردادن لایهی ویسکوالاستیک، انرژی صوتی در کل سازه تبدیل به مقداری حرارت میگردد و ارتعاشات در سیستم حذف میشود.
ناحیهی انطباقی (Coincidence region)
فرکانس بالایی که صدا میتواند بهصورت مستقیم از یک پارتیشن بهدلیل رزونانس پارتیشن در همان فرکانس عبور کند.
نسبت سیگنال به نویز (Signal to noise ratio)
مقدار این پارامتر درواقع مقایسهای از سطح سیگنال مطلوب مانند گفتار یا موسیقی به سطح نویز زمینه یا ناخواسته میباشد. هرچقدر این نسبت بزرگتر باشد، مقدار نویز زمینه و ناخواسته که با سیگنال اصلی تداخل دارد، کمتر خواهد بود.
نویز (Noise)
در علم آکوستیک، نویز بهعنوان هر صدا ناخواسته در دامنهی آکوستیکی تعریف میشود. اگرچه صدای موزیک و جیرجیر پرندگان نمونهای از صداهای مطلوب میباشند، اماً معمولاً نویز به صداهای ناخواسته ناشی از ترافیک، هواپیما، صنعتی و سایر صداهای آزاردهنده اطلاق میشود. برای ایجاد مزاحمت و تداخل نیازی به بلندبودن نویز نمیباشد.
نویز زمینه (Background noise)
مجموع تمامی نویزهای پسزمینه که از تمامی جهتها تولید شده و میتوانند بیانگر یک عامل تداخل باشد و باعث تداخل در گوشدادن خوب و وضوح گفتار گردد.
نویز سفید (White noise)
سیگنالی تصادفی که در آن تمامی فرکانسها در تمامی باندهای فرکانسی دارای توان یکسانی میباشند.
نویز صورتی (Pink noise)
یک سیگنال آماری متشکل از هر فرکانسی که در آن باند اکتاو مرتبه بالای آن دارای افت ۳ دسیبل باشد. اکتاو پایین دارای توان بیشتر و اکتاو بالا دارای توان کمتر میباشد. نویز صورتی برای تستکردن بلندگوها و تنظیم کردن اتاقها برای بهینهترین بازسازی صدا یا سیستمهای پوشانندگی استفاده میشود.
نویز محیطی (Ambient noise)
تمامی سطح نویزی که در محیط وجود دارد و معمولاً ترکیبی از امواج صوتی منتشرشده از منابع صوتی نزدیک و دور میباشد. نویز ناشی از ترافیک و سیستم تهویه مطبوع نمونهای از نویز محیطی میباشند.
وزندهی(A) (A-weighting)
یک سیستم وزندهی برای اندازهگیری سطح فشار صوتی میباشد که این سیستم برای انعکاس پاسخ گوش انسان- که در همهی فرکانسها بهطور یکسان پاسخ نمیدهد- طراحی شده است. برای توصیف صدا بهشیوهای که بیانگر پاسخ گوش انسان باشد نیاز است تا تأثیرات فرکانسهای بالا و پایین نسبت به فرکانسهای محیط کاهش یابد. سطح صوتی حاصل به عنوان سطح صوتی با وزن A نامیده میشود و واحد آن دسیبل میباشد. سطح صوتی دارای وزن A همچنین سطح نویز نیز نامیده میشود.
وضوح گفتار (Speech intelligibility)
توانایی گوش انسان برای درک درست از کلمات گفتهشده در یک محیط مشخص مانند فضای باز اداری میباشد. مقدار این پارامتر از ۰۱/۰ الی ۱ میباشد. هر میزان این عدد بزرگتر باشد وضوح در کلمات گفته شده در یک جمله بیشتر خواهد بود.
هرتز (Hertz)
واحد فرکانس میباشد و معادل یک سیکل در زمان یک ثانیه میباشد.
یک سوم باند اکتاو (۱/۳ octave band)
هر باند اکتاو به سه بخش تقسیم میشود که هریک از این باندها، یک سوم باند اکتاو میباشند. با این کار محتوای فرکانسی منبع صوتی به طور دقیقتر اندازهگیری میشود. برای مثال باند اکتاو ۱۰۰۰ هرتز به سه بخش ۸۰۰، ۱۰۰۰ و ۱۲۵۰ تقسیم میشود. با این کار باند اکتاو یک سوم همان محدودهی فرکانسی باند اکتاو ۱۰۰۰ هرتز را پوشش میدهد. باند اکتاو یک سوم در آکوستیک در ساختمانها، کاربردهای محیطی و در اندازهگیری بسیاری از محصولات کنترل نویز کاربرد گستردهای دارد.